Blog: Wat is ESG en CSRD? En geldt dit voor jouw bedrijf? 

27 september 2024 | Blog

De Europese regelgeving op het gebied van duurzaamheid maakt een grote sprong voorwaarts met het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), dat in 2021 is aangenomen door de Europese Commissie. Deze richtlijn, die vanaf 2024 van kracht is, vervangt de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) die sinds 2018 in Nederland van toepassing was. Maar wat is ESG, CSRD en geldt dit ook voor jouw bedrijf?

Wat is ESG? 

ESG staat voor Environmental, Social, en Governance. Dit zijn de drie belangrijkste pijlers waarop de duurzaamheid van een bedrijf wordt beoordeeld. 

  • Environmental (milieu) omvat onder andere de impact van een bedrijf op het milieu, zoals het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruik van duurzame grondstoffen. 
  • Social (sociaal) verwijst naar de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een bedrijf, zoals het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden, diversiteit, en het respecteren van mensenrechten. 
  • Governance (bestuur) richt zich op goed bestuur en transparantie, zoals het ethisch handelen van het management, anticorruptiemaatregelen, en de rol van de raad van bestuur. 

ESG-rapportage helpt bedrijven om hun prestaties op deze drie gebieden inzichtelijk te maken voor investeerders, klanten en andere stakeholders. Duurzaamheid is niet langer een vrijwillige optie, maar wordt steeds meer een essentieel onderdeel van bedrijfsvoering.

Wat is CSRD? 

De CSRD is een nieuwe richtlijn die bedrijven verplicht om jaarlijks hun ESG-prestaties te rapporteren. Deze richtlijn is strenger en uitgebreider dan zijn voorganger, de NFRD, en heeft als doel om bedrijven meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun milieu- en sociale impact. De CSRD verplicht bedrijven om transparant en gedetailleerd verslag te doen van hun duurzaamheidsinspanningen en de resultaten daarvan.

Een belangrijk onderdeel van de CSRD is dat bedrijven niet alleen moeten rapporteren over hun eigen activiteiten, maar ook over de impact van hun volledige waardeketen. Dit betekent dat niet alleen de directe activiteiten van het bedrijf zelf, maar ook de activiteiten van toeleveranciers en partners onder de loep worden genomen.   

Daarnaast moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun rapportages worden gecontroleerd door een onafhankelijke externe partij (e.g. een accountant). Dit maakt de data betrouwbaarder en voorkomt “greenwashing”, het fenomeen waarbij bedrijven zichzelf duurzamer voordoen dan ze werkelijk zijn.

Voor wie geldt de CSRD? 

De CSRD wordt in fasen ingevoerd, afhankelijk van de grootte en aard van het bedrijf: 

1. Vanaf 2024: Bedrijven die al onder de NFRD vallen, zoals grote beursgenoteerde ondernemingen, moeten als eerste voldoen aan de CSRD.  

2. Vanaf 2025: Ook andere grote bedrijven, die nog niet onder de NFRD vielen, moeten dan aan de nieuwe eisen voldoen. Bedrijven worden als ‘groot’ geclassificeerd als zij aan twee van de onderstaande eisen voldoen:

    • Meer dan 250 medewerkers 
    • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar 
    • Meer dan 25 miljoen euro op de balans 

3. Vanaf 2026: De richtlijn gaat ook gelden voor beursgenoteerde MKB-bedrijven, terwijl niet-beursgenoteerde MKB’s onder een lichtere variant van de richtlijn vallen, de Vrijwillige Standaard voor het MKB (VSME). 

Dit betekent dat de CSRD niet alleen grote bedrijven raakt, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen die in de waardeketens van grotere bedrijven zitten. Bedrijven die voorheen niet te maken hadden met gedetailleerde ESG-rapportage, moeten zich nu voorbereiden op nieuwe verplichtingen.

Conclusie: geldt de CSRD voor jou? 

Het antwoord is simpel: als je bedrijf in Europa gevestigd is en voldoet aan bepaalde criteria, is het slechts een kwestie van tijd voordat de CSRD op jouw onderneming van toepassing is. Of je nu een groot beursgenoteerd bedrijf of een MKB in de waardeketen van grotere spelers bent, de impact van de CSRD is groot en onontkoombaar. 

Door nu te beginnen met het opzetten van een gedegen ESG-strategie en het verzamelen van de juiste data, kun je niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook je concurrentiepositie versterken. Duurzaamheid is de toekomst, en bedrijven die nu de juiste stappen zetten, zullen daar op de lange termijn van profiteren. 

Wil jij hier meer van weten?

Heb je interesse in de wereld van data, ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen of wil je eens sparren? Dat kan! Onze adviseurs staan je graag te woord. Neem gerust (en vrijblijvend) contact met ons op!

Jay Schipper

Accountmanager

Neem contact op

reCAPTCHA is required.