Het jaar 2020 was voor velen een bewogen jaar. Toch waren er voor onze professionals vele interessante projecten en uitdagingen. Hoog tijd dus, voor een terugblik. We vroegen onze collega’s van Adapt Analytics aan welke projecten ze hebben gewerkt, maar ook wat de uitdagingen waren en hoe ze zich hebben ontwikkeld, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Met vandaag: Arend Zwaneveld.
Aan welke projecten heb je dit jaar gewerkt?
Ik heb dit jaar aan twee grote projecten mogen werken. Eerder dit jaar werkte ik bij Foot Locker in een project om de online marketingafdeling meer data-gedreven te laten werken. Zo heb ik de rapportagestructuur geprofessionaliseerd en rapportagetools geautomatiseerd. Hierdoor had de business zelfstandig toegang tot de meest recente cijfers en konden de analisten meer tijd besteden aan het doen van geavanceerde analyses en het opdoen van waardevolle nieuwe inzichten.
Een ander aansprekend project was bij ING. Hier was ik Product Owner van een internationaal opererend team dat in samenwerking met de business (KYC – Risk & Coverage) de optimale drempelwaarden vaststelde zodat banktransacties gecontroleerd kunnen worden op financiële criminaliteit.
Wat was voor jou de grootste uitdaging?
Er waren dit jaar behoorlijk wat uitdagingen. Met name work-life balance tijdens de lock-down. De opdracht bij ING was erg interessant, zowel vanwege de ‘business critical’ aard van onze werkzaamheden (optimaliseren van algoritmes voor het detecteren van financiële criminaliteit) als door de combinatie met mijn verantwoordelijkheden als Product Owner. Dit zorgde ervoor dat ik, mede door het thuiswerken, af en toe even mijn work- life balance op de kop moest gooien.
Waar ben je als professional dit jaar het meest trots op?
Ondanks deze uitdagingen ben ik erg trots dat ik in een complexe omgeving met enorme tijdsdruk en een hoge intolerantie voor fouten Agile werken geïntroduceerd heb en een aantal cruciale stukken code heb geschreven die, ondanks dat deze voortdurend werden aangepast, hun werk goed hebben gedaan. Zo was ik verantwoordelijk voor de code die de aangeleverde bestanden controleerde op data quality issues en de code die de input van de landenorganisaties omzette naar het formaat dat de witwasdetectie-algoritmes konden verwerken. Vakinhoudelijk heb ik ook grote sprongen gemaakt. Met name in het schrijven van nette, object-georiënteerde code en versiebeheer via Git.
Beide opdrachtgevers waren daarom erg tevreden met de resultaten! We kunnen deze grote partijen dus mooi toevoegen aan het portfolio van Adapt Analytics.
Op welke gebieden heb je jezelf kunnen ontwikkelen in 2020?
Toch ben ik het meest trots op mijn ontwikkelingen op het persoonlijke vlak: in samenwerking met anderen mezelf kunnen tonen als een echte senior… én teamspeler.
Daarnaast heb ik begin dit jaar een online opleiding Digitale Transformatie afgerond, om mijn ervaringen op dit vlak te formaliseren in de vorm van een certificaat.
Wat advies zou je geven om 2021 goed te kunnen starten als professional?
Als ik dan terugkijk op het jaar 2020 realiseer ik me dat de wereld inmiddels te complex is om ook maar één ding helemaal alleen te doen. Dus, wees een team speler, betrek anderen bij je werk, ken je sterktes en valkuilen en durf om hulp te vragen. Luister veel, praat minder en pak een probleem pas aan als je het echt begrijpt. Promoties en opportunities komen niet vanzelf aanwaaien: bepaal voor jezelf helder je ambitie en betrek anderen, zodat zij je kunnen helpen in het bereiken van je doel.
In 2021 ga ik proberen het maximale uit mijn ervaringen te halen door dit vaker met anderen te delen. Intern door middel van intervisies en extern in de vorm van een blog.
Ik ben op dit moment ook op nog op zoek naar een mooie nieuwe uitdaging, met name op gebied van Digitale Transformatie. Bent u op zoek naar iemand die de digitale transformatie van uw organisatie verzorgd? Neem dan zeker even contact met mij op!