Het jaar 2020 was voor velen een bewogen jaar. Toch waren er voor onze professionals vele interessante projecten en uitdagingen. Hoog tijd dus, voor een terugblik. We vroegen onze collega’s van Adapt Analytics aan welke projecten ze hebben gewerkt, maar ook wat de uitdagingen waren en hoe ze zich hebben ontwikkeld, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Met vandaag: Wilma Bos.
Aan welke projecten heb je dit jaar gewerkt?
Ik heb dit jaar aan twee projecten gewerkt. Het eerste is het project Integrale Dienstverlening Sociaal Domein. Het einddoel hiervan is het realiseren van Integrale Dienstverlening binnen het Sociaal Domein met als insteek meer digitaal samen te werken met de inwoners en de ketenpartners in de applicaties. Dit met het oog op de landelijke transformatie: één gezin, één plan, één regisseur.
Dit jaar zijn er stappen gezet in Procesgericht/Zaakgericht werken. Informatiebehoefte voor datagedreven Sturing is in kaart gebracht en de gewenste Dashboards zijn gebouwd, zodat tijdig bijgestuurd kan worden. Om meer en beter digitaal samen te werken heb ik het proces begeleid voor de aanschaf van een digitaal Klantportaal. De inrichting van de technische basislaag en het inhoudelijke ontwerp van de eerste online formulieren is in nauwe samenwerking met de projectgroep, inwoners, ketenpartners en de leverancier afgerond. De eerste formulieren zijn klaar voor gebruik door de klanten van het Sociaal Domein.
Het andere project ging om het procesgericht werken binnen P&O. Het doel was om een aantal processen binnen team P&O in kaart te brengen. Hiervoor heb ik een plan van aanpak geschreven gericht op Procesgericht werken en de relatie met Datagedreven Sturing. Door het organiseren van Lean Six Sigma workshops heb ik in samenwerking met de diverse disciplines een aantal processen uitgewerkt. Het eerste proces, inclusief bijbehorende formulieren, is in samenwerking met de projectgroep ontwikkeld en geïmplementeerd in het Zaaksysteem.
Wat heb je in 2020 kunnen bijdragen aan de groei van Adapt Analytics?
Met name Verandermanagement. Binnen mijn opdrachten is verandermanagement aan de orde van de dag. Het is op elk moment belangrijk om mensen te stimuleren in de verandering door hen mee te nemen in het verhaal. Binnen een gemeente kun je aan een verandertraject nog een aantal aspecten toevoegen: politieke invloeden, inclusieve dienstverlening, veranderingen vanuit wetgeving, om er maar een paar te noemen. Hoe houdt je betrokkenen aangehaakt? Vanuit Adapt Analytics bedienen we reeds een aantal klanten met onze hulp in verandertrajecten, hier draag ik vanuit m’n nieuw opgebouwde expertise (vanuit de overheid) m’n steentje aan bij.
Wat was voor jou de grootste uitdaging?
De grootste uitdaging was Covid-19 – het meenemen in het verhaal van mensen vergt een oprecht andere aanpak nu we allemaal vanuit huis werken. Er is niet zo gemakkelijk sprake van een meewind, omdat je iemand toevallig tegenkomt in de gang en je verhaal als bijna vanzelf gaat zingen. Daarvoor in de plaats moet je nog meer bewust je verhaal de ether in sturen: “waarom doen we dit en wat is het voordeel voor de inwoner?”
Waar ben je als professional dit jaar het meest trots op?
Het afronden van de twee mooie projecten waar ik aan mocht werken en waar de opdrachtgevers tevreden zijn met het resultaat!
Met focus op expertise: op welke gebieden heb je jezelf kunnen ontwikkelen in 2020?
Verandermanagement – uiteindelijk moet je kilometers maken om verandermanagement in je vingers te hebben en te houden. Binnen de gemeente (overheid) heb ik hier opnieuw extra ervaring in op kunnen doen.
Welke maatregelen heb je genomen om in het Coronatijdperk toch je expertise te blijven ontwikkelen?
Het volgen van Webinars en het opnieuw lezen van mijn boeken rondom verandermanagement.
Welk advies zou je geven om 2021 goed te kunnen starten als professional?
Ik heb er plezier in om elke dag te willen leren! Op deze manier blijf je nieuwsgierig naar wat er om je heen verandert en blijf je scherp in je opdracht.