Blog: De 4 grootste risico’s van een ‘vendor lock-in’

17 mei 2024 | Blog

Het selecteren van betrouwbare leveranciers is essentieel voor het succes van een organisatie, maar dit brengt echter ook risico’s met zich mee. Op het gebied van IT is dit voornamelijk het risico van een ‘vendor lock-in’. 

Wat is dit en welke risico’s brengt dit met zich mee?

Een ‘vendor lock-in’ is de situatie die ontstaat wanneer een organisatie (te) afhankelijk wordt van één specifieke leverancier. Door deze afhankelijkheid is het vaak niet/nauwelijks mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier zonder aanzienlijke kosten te maken of het bedrijfsproces te verstoren. De vier grootste risico’s van een ‘vendor lock-in’ zijn:

 

1. Beperkte flexibiliteit:

Indien een bedrijf volledig afhankelijk is van één leverancier, is het moeilijk om aanpassingen te maken in de IT-omgeving of de nieuwste technologieën te implementeren. Deze nieuwe technologieën moeten namelijk aansluiten op de technologieën van de huidige leverancier.

2. Oplopende kosten:

Een ‘vendor lock-in’ kan op de lange termijn zorgen voor hoge kosten. Zodra je afhankelijk bent van een leverancier en haar services, kan de leverancier de prijs relatief eenvoudig opvoeren.

3. Slechte onderhandelingspositie:

Een organisatie die volledig afhankelijk is van een leverancier, leidt tot een slechte onderhandelingspositie van de afnemer. De (betaalbare)alternatieven zijn beperkt en het maken van een overstap naar een andere partij is tijdintensief en duur.

4. Gebonden aan de strategie van een leverancier:

Bij een ‘vendor lock-in’ is een bedrijf gebonden aan de strategische keuzes van een leverancier. Mocht de leverancier ineens van branche veranderen, kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat een afnemer opeens geen belangrijke klant meer is.

 

De bovenstaande punten zijn niet de enige risico’s van een ‘vendor lock-in’, maar wel een aantal van de belangrijkste. Wij adviseren altijd om naar een partner te zoeken die het mogelijk maakt om afstand te nemen van een leverancier indien dat gewenst is.

Flexibiliteit is één van de kenmerken van de dienstverlening van Adapt Analytics. Wij zorgen ervoor dat een IT-omgeving van een klant altijd in beheer is bij de klant zelf. Mocht zij de datawerkzaamheden willen overnemen omdat er bijvoorbeeld een data analist wordt aangenomen, is dit geen enkel probleem. Wij willen dat onze klanten uiteindelijk op eigen benen kunnen staan.

Benieuwd hoe jij als bedrijf een ‘vendor lock-in’ kan voorkomen? We gaan graag met je in gesprek.

Wil jij hier meer van weten?

Heb je interesse in de wereld van data, ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen of wil je eens sparren? Dat kan! Onze adviseurs staan je graag te woord. Neem gerust contact met ons op.

Fenki-Analytics-e1622452919830

Jay Schipper

Accountmanager