Dít zijn de 10 belangrijkste trends en ontwikkelingen in BI

25 augustus 2022 | Blog

Business intelligence ontwikkelt razendsnel. Organisaties die datagedreven werken, doen dan ook over het algemeen hun uiterste best om alle trends en ontwikkelingen bij te benen. Echter is dit een flink karwei om uit te zoeken en bovendien gaat het vaak om ingewikkelde materie. Zeker voor organisaties die minder kennis hebben van BI. Wij praten je daarom graag bij over de belangrijkste trends en ontwikkelingen van dit jaar en vorig jaar.

pasfoto-Arend-Zwaneveld-2018

Leestijd: 3 minuten – auteur:

Jay Schipper

Accountmanager

1. Master data management en kwaliteit van data

De kwaliteit van data wordt steeds belangrijker. Kwaliteitsfouten in data, betekent fouten in inzichten die worden gehaald uit data. Juiste keuzes kan je immers alleen maken aan de hand van data die correct en up to date is. Het doel van master data management (MDM) is het verzamelen en delen van data over meerdere systemen.

2. Data gedreven cultuur
Beslissingen en processen op data baseren: dat is bij steeds meer bedrijven tegenwoordig de standaard. Steeds meer mensen in organisaties krijgen toegang tot deze data en kunnen aan de hand hiervan beslissingen maken. Op deze manier wordt data steeds meer onderdeel van de identiteit van de organisatie. Door middel van data blijven de werknemers getriggerd om zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen.

3. Data governance
Data governance is nodig voor het correct uitvoeren van de datastrategie van een organisatie. Dit  geeft regels en een raamwerk voor het monitoren en het beschermen van de data. Daarnaast wordt hierin rekening gehouden met de medewerkers, de processen en de technologie. Belangrijk dus ook, dat dit in de organisatie ingeregeld wordt.

4. Modernisatie van het data warehouse
Werken met data ontwikkelt zich in rap tempo. Een data warehouse uit het verleden voldoet dus ook niet meer aan de wensen van een modern data warehouse. Moderniseren is dus cruciaal voor een sterke datastrategie. Een van de innovaties hierin is de automatisering van de data warehousing. Hiermee wordt tijd bespaard en het stroomlijnt het proces om met ETL (extract, transform, load) te werken.

5. Real-time analytics
De beschikbaarheid van data wordt steeds sneller. Waar voorheen de data een keer per dag of zelf een keer per week werd geüpdatet, gebeurt dit nu dagelijks of in sommige gevallen meerdere keren per dag of zelfs per uur. Ook real-time analytics wordt steeds populairder. Daarmee kan je de data live volgen.

6. Data prep
Het klaarmaken van de data voor het gebruik van analyses wordt niet meer altijd door IT-personeel gedaan. Het gehele team is hier vaak bij betrokken. Het doel van data prep (voluit: preparatie) is om de ruwe data om te vormen naar data die gebruikt kan worden in een analyse.

7. Data visualisatie
Data visueel en begrijpelijk maken voor de gehele organisatie wordt steeds belangrijker. Data visualisatie speelt daar een belangrijke rol bij. Toch kan je dit op verschillende manieren vormgeven. Uiteraard ook afhankelijk van wat je wilt laten zien. Dat het simpel af te lezen moet zijn, is van belang. Dit omdat steeds meer werknemers in een bedrijf met de data aan de slag gaan. Hierdoor zien we dat data steeds meer user-friendly wordt weergegeven.

8. SaaS/ Cloud
Door corona zijn steeds meer bedrijven in de cloud gaan werken. In de datawereld zien we dit ook terug. Steeds meer bedrijven gaan over naar een cloud based BI platform. Dit kan zowel een private/ public cloud zijn als een SaaS oplossing. Dit zorgt er voor dat de data via het internet wordt aangeleverd.

9. Data Security
Veiligheid van data: we kunnen er niet omheen. Data security is een van de belangrijkste trends m.b.t. data in 2022. In verschillende landen zien we steeds meer wetten rondom veiligheid van data. Bedrijven investeren ook steeds meer in data security, wat tijdens de coronapandemie alleen maar is toegenomen. Cyberaanvallen komen helaas te vaak voor, zowel bij grote als kleine bedrijven waar data gehackt wordt.

10 Mobiele BI
Data inzien wordt steeds makkelijker. Ook wordt het inzien vanaf verschillende devices steeds toegankelijker. Zo ook vanaf mobiel of tablet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om net voor een meeting nog essentiële data te bekijken zonder hiervoor een laptop voor nodig te hebben.

Wil jij hier meer van weten?

Heb je interesse in de wereld van data, ben je benieuwd wat een van bovenstaande trends voor jouw organisatie kan betekenen of wil je eens sparren? Dat kan! Onze adviseurs staan je graag te woord. Neem gerust contact met ons op.