Dit zijn ze: de 10 grootste trends in data science van 2021 en 2022

20 september 2022 | Blog

Data staat nooit stil. Nieuwe toepassingen, nieuwe technieken en nieuwe mogelijkheden: de ontwikkelingen gaan razendsnel. Zo hebben we het afgelopen jaar en dit jaar veel nieuwe trends voorbij zien komen in data science. Van de cloud tot AI en van security tot automatisering. In dit artikel vertellen we je graag meer over de top 10 trends in data science.

pasfoto-Arend-Zwaneveld-2018

Leestijd: 3 minuten – auteur:

Jay Schipper

Accountmanager

1. Data science in de cloud
De cloud: de plek waar steeds meer naartoe gaat. Net als bij BI, is dit bij data science ook een trend. Wel wordt er een uitdaging gevonden in het verwerken van de grote hoeveelheden data in de cloud. De hoeveelheid stapelt zich immers steeds verder op.

2. Automated Machine Learning
Automated machine learning (AutoML) is een van de meest recente trends in de data science wereld. Een groot deel van het werk van een data scientist zit in het klaarmaken van de data. Deze taken zijn tijdrovend, vermoeiend en bovendien foutgevoelig. AutoML zorgt dat deze taken automatisch, en bovendien foutloos, worden uitgevoerd. .

3. Betere beveiliging m.b.t. data
De data wereld groeit snel. De hoeveelheid data die per dag wordt gegenereerd wordt hierdoor steeds groter. Daarmee vormt zich een probleem met de versleuteling van deze data. Zeker de gevoelige sectoren waarbij persoonsgegevens worden verwerkt, zoals de zorg en de overheidssector moeten hier waakzaam op zijn. Aanvallen en lekken kunnen overal ontstaan. Bedrijven dienen daarom strikt op te letten en systemen altijd up to date te houden.

4. Verbetering van low code en no-code software
Software ontwikkelen wordt steeds makkelijker en toegankelijker. Met low code en no-code software kunnen werknemers met een technische achtergrond vrij makkelijk software ontwikkelen. De technische mensen hoeven hier alleen het probleem te beschrijven en de AI zal aan de hand hiervan de code schrijven

5. Slimmere, schaalbare AIs
Ook Artificial Intelligence (AI) blijft slimmer worden. Algoritmes leert AI zeer snel. Dit maakt dat organisaties steeds meer de vruchten plukken van AI. De volgende stap is waarschijnlijk het schaalbaar inzetten van AI. Daarvoor moet AI nog slimmer worden en verder worden ontwikkeld.

6. Voorspellende analyses
Er worden steeds meer voorspellingen gedaan aan de hand van data. Hiermee kunnen bedrijven inzichten creëren om te groeien. Met voorspellende analyses kan een bedrijf plannen maken voor bijvoorbeeld hun strategie.

7. AI as a service
Met de toenemende populariteit van Artifical Intelligence (AI) is er ook steeds meer vraag naar AIaaS (AI as a service). In dit geval huur je iemand in die aan de slag gaat met AI. Het wordt met AI immers steeds makkelijker om met relatief lage kosten snel te schalen.

8. Deepfake technologie
Naast de bovengenoemde trend is er ook een trend gaande m.b.t. deepfakes. Door middel van AI kunnen deepfakes worden gemaakt. Dit omvat een collectie van audio, video en plaatjes. AI kan hier vervolgens gemakkelijk een video maken.

9. TinyML
Nog een in het straatje van AI: TinyML. Ook deze vorm van machine learning neemt toe aan populariteit. TinyML is specifiek bedoeld voor machine learning op devices die weinig geheugen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smart home apparatuur of een smartwatch. In de toekomst verwachten we dat steeds meer devices gebruik gaan maken van TinyML.

10. Low-/ no-code AI
Ook wordt het steeds makkelijker om zelf met AI te werken. Dit is mogelijk door low- of no-code. Zelf een systeem ontwerpen waar AI deel van is wordt op deze manier steeds toegankelijker. Ook hiervan verwachten we dat dit in de toekomst alleen maar groter zal gaan worden.

Wil jij hier meer van weten?

Heb je interesse in de wereld van data, ben je benieuwd wat een van bovenstaande trends voor jouw organisatie kan betekenen of wil je eens sparren? Dat kan! Onze adviseurs staan je graag te woord. Neem gerust contact met ons op.