Overstap naar de Cloud: drie tips om het in goede banen te leiden

9 april 2021 | Blog | Koen van Wielink

De beslissing voor de overstap naar de Cloud is genomen en je wil er mee aan de slag. Overstappen is meer dan even de spullen oppakken en verhuizen. Het speelveld in de Cloud is anders dan in de serverruimte op locatie (on-premise). Dit zorgt ervoor dat je met nieuwe factoren rekening moet houden. Maar ook dat sommige ‘pijn’ punten van on-premise geen rol meer spelen. Bij de overstap naar de Cloud is het belangrijk om goed na te denken over de volgorde waarin je applicaties naar de Cloud brengt. Als je dit slim aanpakt, leer je gaandeweg het speelveld in te richten en de lijnen uit te zetten zonder dat jouw bedrijfscontinuïteit in gevaar komt.

Leestijd: 3 minuten – auteur:

 Koen van Wielink

Senior BI Consultant

Als je simpelweg jou huidige on-premise omgeving kopieert naar de cloud, zal de overstap nog meevallen. Anders wordt het als je van scratch af aan een totaal nieuwe omgeving opzet in de cloud. Je behoudt in dat geval uw on-premise omgeving, en bouwt stuk voor stuk de onderdelen om naar equivalenten in de cloud. Je gaat tegen inrichtingsvraagstukken aanlopen waar je goed over na moet denken.

Gooi de trossen los of…

Een voorbeeld is de aanschaf van een SaaS oplossing die jouw oude CRM vervangt. De verschillende cloud aanbieders bieden allerlei diensten die je naar gebruik kunt afnemen en betalen. Het uitrollen van deze diensten is met een paar regels code gerealiseerd. Waar je vroeger een ruimte had met draaiende servers, backup-tapes en batterijen voor de noodstroom, is dit nu allemaal verdwenen. Waar vroeger het speelveld min of meer te vinden was in een ruimte van 4 bij 4, is het nieuwe speelveld ongelimiteerd. Voor de aanschaf van nieuwe serverruimte hoeft je geen investeringsvoorstel meer in 3-voud in te leveren bij de hoogste baas, het is simpelweg met 1 druk op de knop geregeld en wordt naar gebruik betaalt.

Verder is het de vraag of je deze ruimte onbeperkt wilt aanbieden aan jouw ontwikkelteam. Zijn er bijvoorbeeld nog kaders nodig in de cloud, of laat je jouw ontwikkelaars naar hartenlust jouw company creditcard opbranden? Ontwikkelaars willen graag de ruimte hebben om diensten te kunnen uitrollen met bijbehorende accounts zonder alles aan te hoeven vragen. Tegelijkertijd wilt je de kosten niet uit de hand laten lopen en wil niemand dat de beveiliging van jouw gegevens te wensen overlaat.

Overstappen naar de cloud heeft niet alleen impact op IT

Het is daarom goed om te beseffen dat de rolverdeling binnen en tussen jouw ontwikkelteams verandert door de introductie van de cloud. De transitie naar de cloud is daarmee ook een organisatieverandering geworden waarbij rollen en verantwoordelijkheden opnieuw moeten worden gedefinieerd. Het moderne ontwikkelwerk is -ten opzichte van het traditionele ontwikkelwerk- uitgebreid met een aantal nieuwe kennisgebieden. Kennisgebieden zoals beveiliging, netwerkvraagstukken, kosten en nieuwe mogelijkheden. Voor een aantal mensen een ware verademing, voor anderen een gebied waar ze liever bij wegblijven. Het is aan jou de taak om te zorgen voor een duidelijk speelveld waarop het nieuwe spel gespeeld kan worden.

VAR instelling gebracht?

Nu zelfs een harde schijf niets meer is dan een regel code, is een goede scheidsrechter geen overbodige luxe. Iemand die zorgt dat het spel vloeiend gespeeld kan worden, maar ook optreedt als er een overtreding plaatsvindt. De Cloud biedt hiervoor de mogelijkheden. Zorg dat jij hier gebruik van maakt. Zorg dat je de juiste spelers aan jouw team toevoegt. Dit werkt prettig: zowel voor de ontwikkelaar als voor jouw nachtrust.

Drie tips om de overstap naar de Cloud in goede banen te leiden
Het goede nieuws is, je bent niet de eerste die een overstap naar de Cloud maakt. Dankzij alle organisaties die jou voorgingen is duidelijk geworden welke aanpak je hierin wel, en juist niet moet kiezen. Als resultaat delen wij de belangrijkste lessen graag met jou:

1. Begin met het overzetten van eenvoudige applicaties
De overstap naar Office 365 bijvoorbeeld heeft relatief weinig impact op uw organisatie, maar laat jouw medewerkers wel alvast kennismaken met de mogelijkheden die de Cloud biedt, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken.

2. Migreer daarna jouw data warehouse naar de Cloud
Business Intelligence (BI) is de ideale opvolger om over te zetten naar de Cloud. BI en data warehousing zijn low-risk maar high value voor jouw bedrijfsprocessen. Bovendien passen de kenmerken van data warehousing perfect bij de Cloud infrastructuur. Data warehousing heeft over het algemeen namelijk veel opslag nodig en verlangt periodieke in plaats van continue computerkracht (piekbelasting). Aangezien je bij de Cloud voor gebruik betaald is dit een perfecte casus om de eerste echte stappen te zetten naar de Cloud.

3. Gebruik de opgedane kennis uit stap 1 en 2 om uw kernapplicaties (ERP, WMS, TMS, etc.) naar de Cloud te migreren
Je zult in stap 1 en 2 veel kennis opdoen van de mogelijkheden van de Cloud en de bijbehorende kostenstructuur, zonder dat je direct jouw kritieke bedrijfsprocessen hoeft over te zetten naar de Cloud. Met de opgedane kennis kun je daarna goed overwogen keuzes maken voor de kritieke bedrijfsprocessen. Inclusief het aanbrengen van de lijnen en de juiste inrichting van de belangrijkste spelers op dit speelveld.

Wil jij hier meer van weten?

Wij zijn Koen van Wielink en Tessa de Vor van Adapt Analytics en Tijs van Rinsum van Qvada. Onze expertise en ervaring ligt bij stap 2: het migreren van een data warehouse naar de Cloud. Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij eens met een expert sparren over hoe je jouw data warehouse naar de Cloud kunt brengen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.