TimeXtender; dé oplossing als dashboard vanuit meerdere databronnen?

3 oktober 2022 | Blog

Data hebben is één ding, deze data zinvol gebruiken is een ander verhaal. Om dat te bereiken, heb je een dashboard nodig dat gevoed wordt door meerdere databronnen. Maar al je verschillende databronnen aan een BI-tool koppelen is zo makkelijk nog niet. En die tijd heb je vaak ook niet (of heb je er niet voor over). Een oplossing laten maken is duur. Gelukkig kan het ook anders.
Neil-new-1
Leestijd: 3 minuten – auteur:

Neil FitzPatrick

Senior BI Consultant

Meerdere databronnen

Stel: je werkt met een ERP-pakket, een CRM-pakket en andere databronnen. Dan is de standaard dashboarding die meegeleverd wordt vaak niet in staat om al die verschillende bronnen te combineren en vergelijken. TimeXtender biedt dan uitkomst. Hierin kun je al de verschillende bronnen samenbrengen, combineren en beschikbaar stellen in één makkelijk te benaderen bron.

Wat is TimeXtender (TX)?

TimeXtender is een datawarehouse automatiseringsplatform. Met een toegankelijke drag-and-drop interface ontwerp je snel een degelijke ETL-procedure die automatisch door TX in goede SQL script wordt geborgd. Klinkt ingewikkeld? Laten we kijken naar het resultaat. Met TimeXtender kun je veel sneller (tot wel 70% sneller!) ontwikkelen en bespaar je tot 80% op beheerkosten. Doordat TimeXtender automatisch code en documentatie genereert, zijn de bouwkosten laag en kunnen data-specialisten zich bezighouden met de echt ingewikkelde dingen. Met een goed ontworpen data warehouse hebben gebruikers een eenvoudig, nagenoeg code-vrij platform voor het maken van hun eigen dataproducten.

De grootste voordelen van TimeXtender:

  • Snel geïmplementeerd en snel te gebruiken;
  • Goedkoop in beheer.

Een voorbeeld: een producent van broodbenodigdheden werkte met meerdere kleine ERP-pakketten, op verschillende locaties in Europa. Daarnaast waren er verschillende Excel-bestanden in omloop waarin iedereen zijn eigen ding deed. Het resultaat? Niet iedereen werkte met dezelfde cijfers. Bij deze organisatie hebben wij TimeXtender geïmplementeerd. Daarmee hebben ze een ‘single-point-of-truth’ en heeft iedereen inzicht en overzicht in inkoop, verkoop, hrm, etc. Iedereen werkt met dezelfde cijfers en alles kan gekoppeld worden, zolang het maar meetbare processen zijn waar data van beschikbaar is. 

Wanneer gebruik je TimeXtender?

TimeXTender wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Er zijn een aantal veelvoorkomende gevallen waarin TimeXtender wordt gebruikt.  

1: Je hebt als organisatie wel data beschikbaar, maar geen datawarehouse-oplossing

TimeXtender is een van de snelste en makkelijkste manieren om een datawarehouse op te zetten. Je hebt zo een grafische interface die aan de achterkant code genereert om databasetabellen te bouwen en alle transformaties te doen die je nodig hebt. Je hoeft dus niet zelf alle code te bedenken. Dat maakt wat er gebeurt heel inzichtelijk én het is heel makkelijk over te dragen aan collega’s. Op de ‘ouderwetse’ manier zou je een complex pakket moeten installeren, waarbij na afloop alleen de consultant die het heeft opgezet, weet hoe het écht is opgezet. Bovendien is zo’n consultant duur. Daarnaast moeten traditionele systemen meestal onderhouden worden door een expert. Daarmee vergeleken kost het opzetten van TimeXtender een fractie en doordat TimeXtender veel eenvoudiger is, kan het meeste beheer worden gedaan door iemand binnen jouw eigen organisatie.

2: Jouw organisatie heeft BI-tools waarvoor geen datawarehouse nodig is, maar groeit daaruit

Veel business intelligence tools worden verkocht met als verkoopargument dat er geen datawarehouse nodig is. Dat is waar, zolang je weinig data hebt. Maar op een gegeven moment wordt het toch complex. Wanneer alle data in de business intelligence tool zit, wordt het een wirwar die moeilijk te traceren is. Als er dan iets veranderd of toegevoegd moet worden aan je complexe omgeving is het lastig en zou je willen dat je toch een data warehouse had. In dit geval kun je een complexe backend overzichtelijk houden met TimeXtender.

3: TimeXtender is ook goed te gebruiken voor heel specifieke doeleinden.

Minder voorkomend, maar wel heel waardevol: TimeXtender is perfect voor specifieke, complexe materie. Een voorbeeld: jouw organisatie werkt heel veel met AVG-gevoelige gegevens en moet zich daarover periodiek verantwoorden. In TimeXtender bouwen wij een oplossing zodat jouw organisatie altijd met één druk op de knop al die velden kan exporteren en kan laten zien wat ermee is gebeurd en hoe daarmee wordt omgegaan.

Voor wie is TimeXtender nuttig?
In principe kan TimeXtender voor vrijwel elke organisatie interessant zijn. Zo ben ik, Neil Fitzpatrick, betrokken bij een TimeXtender implementatie bij een groot bouwbedrijf. Ook heb ik dat gedaan bij een overkoepelend orgaan van tandartspraktijken, een detacheerder, een ministerie, een verzekeraar en ga zo maar door.

Hoe begin ik met TimeXtender?

Als je met TimeXtender aan de slag wilt, gaan we eerst met elkaar in gesprek. Ik vraag uit wat je precies wil, wat de wensen zijn en of TimeXtender inderdaad de juiste oplossing is. De volgende vraag is: wil je de oplossing on-premise of in de cloud? Uiteraard kunnen wij daarover met je meedenken. Daarna bespreken we de voorwaarden, gaan we installeren en beginnen we met data ontsluiten. We gaan met de business zitten om duidelijk te krijgen wat de data betekent en wat belangrijk is. Wat wil je rapporteren, hoe wil je dat doen en hoe vaak? Is alles eenmaal geïmplementeerd, dan draait het en kunnen we het op een gegeven moment vrij makkelijk overdragen aan iemand binnen de organisatie.

Ben jij geïnspireerd geraakt?

We denken graag met je mee. Neem gerust (en vrijblijvend) contact met ons op!

Jay Schipper

Accountmanager

Neem contact op

reCAPTCHA is required.