Klantcase: Beoordelaar kredietwaardigheid

Onze opdracht

Zorg dat ons business intelligence team een beter scrum-ritme krijgt! 

De uitdaging

Een stichting in de financiële dienstverlening had een bestaand business intelligence (BI) team. Dit team werkte nog niet zo lang volgens de scrummethodiek. Daardoor verliepen de processen nog niet vloeiend en was er veel ruimte voor verbetering. Vanuit de business waren er regelmatig wensen op het gebied van rapportages en ad hoc analyses. Deze wensen kwamen nog niet goed aan in het team en de ‘time to insight’ was te lang. De stichting vroeg Adapt Analystics om het proces te verbeteren.

Onze aanpak

Elk succes begint bij de basis. In dit geval: een goed ingericht proces. Binnen het team waren de verschillende scrumrollen toegekend, maar de rol van Product Owner werd niet ingevuld. Wij hebben op interimbasis de rol van BI Product Owner vervuld en zo de volgende zaken geïmplementeerd: 

Periodieke business prioriteiten sessies. In deze sessies kunnen de business stakeholders de prioriteiten voor het team aangeven.  

Een vast ritme. Vastgestelde stand-ups, refinements, planning en sprint reviews, zodat het team steeds beter op elkaar ingespeeld raakt. 

Verbeterde focus. Meer focus op het opleveren van deelproducten (MVP) en het betrokken houden van de business. 

Het resultaat

We hebben het proces aangepakt en de rol van BI Product Owner strakker ingevuld. Daardoor hebben we het volgende gerealiseerd:  

De stakeholders hebben inspraak in de prioritering van de backlog. 

De backlog is transparant voor de organisatie. 

Deliverables zijn opgesplitst in kleine deel-opleveringen voor sneller zichtbaar resultaat. 

Interne klanten zijn nauwer bij het ontwikkelproces betrokken. 

Het BIteam is meer zichtbaar binnen de organisatie.  

De samenwerking met andere afdelingen is verbeterd. 

Conclusie

Bij deze klant lag het probleem niet in het datawarehouse; dat was robuust. De verbeterpunten lagen in het ontwikkelproces. Deze opdracht laat zien dat BI-projecten niet alleen draaien om techniek. Om ook daadwerkelijk waarde uit je datawarehouse te halen, is het minstens zo belangrijk om de organisatie rondom een BI-team goed in te richten.  

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het koppelen van je data?

Neem gerust eens contact met ons op, dan vertellen wij je graag hoe wij jou van dienst kunnen zijn.

Frans Melenhorst

Interim Managing Director

Neem contact op

reCAPTCHA is required.